Sent to you by Gonzonet via Google Reader:
És un hàbit meu el de felicitar amb retard la gent pel seu aniversari. Com no podia ser d'una altra manera, aquest cop també arribo tard per celebrar els 150 anys de l'obra més important de la Biologia: L'Origen de les Espècies, de Charles R. Darwin (1809-1882). Ahir, 24 de novembre, es va complir l'aniversari de la primera edició d'aquest text fonamental (titulat originalment On THE ORIGIN OF SPECIES by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life).
A alguns els pot semblar exagerada la meva afirmació, però crec sincerament que la Biologia moderna NO ES POT ENTENDRE sense l'opus maxima de Darwin. Fa ja un temps que m'interessa terriblement tot el que envolta el naixement de la Teoria de l'Evolució per Selecció Natural, i justament és perquè crec sincerament que va ser una REVOLUCIÓ. Ho va ser per a la pròpia Biologia, una ciència que a mitjans del segle XIX probablement no gaudia del seu millor moment, perquè la Geologia era "la gran moda" de l'època. Des d'aquell moment disposava d'un paradigma nou sobre el qual construir tot el coneixement que ens ha portat on som. Però ho va ser també per al pensament i la filosofia en general, que es trobaven de sobte amb una teoria que implicava situar l'home al mateix nivell que qualsevol altre ésser viu. Si això no era una revolució social, ja m'explicareu on en podem trobar un exemple millor…
La publicació de L'Origen de les Espècies és una història curiosa i interessant com poques. Com tots sabeu, es va començar a gestar arrel del viatge del HMS Beagle al voltant del món (27/12/1831 – 2/10/1836), en una expedició originalment pensada per a completar la cartografia de Sud-amèrica. El capità del vaixell en aquest viatge, i principal responsable que Darwin s'embarqués i pugués madurar la seva teoria, va ser Robert FitzRoy (1805-1865) [biografia en castellà a la Wiki]. Amb el pas dels anys, l'enfrontament entre els dos homes s'ha convertit en una metàfora de l'enfrontament de la nova visió del món que sorgia amb Darwin i la visió més conservadora de l'Anglaterra victoriana. Si voleu saber més coses sobre el navili i el seu comandant (el primer gran meteoròleg, mai prou reconegut), us recomano Hacia los confines del mundo de Harry Thompson (títol original: This thing of Darkness), publicat aquí per Salamandra [fitxa].
Després d'aquest viatge, però, Darwin va trigar encara vora 25 anys abans de fer el pas de publicar el seu treball. Les raons d'aquest retard són moltes i molt profundes. Totes elles, però, comparteixen una mateixa base: la por a com seria rebut el text. Darwin era perfectament conscient de les implicacions filosòfiques de les seves idees, del terratrèmol ideològic que podia suscitar. Sabia que el que ell afirmava eliminava Déu de l'equació. Tot i que Darwin havia perdut la fe en morir la seva filla gran, la seva dona temia la seva condemnació eterna i no volia passar l'eternitat lluny de l'home que estimava. Tot i aquesta por, Darwin no podia deixar de publicar l'obra de tota una vida. Però ho havia de fer bé, havia de ser meticulós i aportar totes les proves que fessin fermament creïble la seva teoria revolucionària. I tot i així, no va ser fins que va entrar en escena Alfred Russell Wallace [Wiki] que Darwin es va decidir finalment a fer públic L'Origen. El jove naturalista va preguntar per carta a Darwin la seva opinió sobre una teoria evolutiva que havia elaborat a Malàisia, fet que va portar Darwin a donar el pas definitiu el 1859. La pel·licula Creation (m'encanta la ironia anglesa ) [tràiler aquí, es va estrenar el 25 de setembre al Regne Unit] sembla que dona una visió clara de tots els dubtes de Darwin.
Des de 1859, la pròpia teoria de l'evolució ha anat evolucionant. Les aportacions de la Genètica, a través de les lleis de Mendel, van ser fonamentals des d'un primer moment per construir la Síntesi Neodarwinista, el paradigma actual de la teoria. A partir d'aquí, s'han anat construint diverses variants que han enriquit la idea primigènia (el neutralisme, l'equilibri puntuat, el gradualisme…) que encara susciten un debat intens entre els biòlegs. A més a més, la teoria ha trobat aplicacions en camps molt diversos, com l'economia o la sociologia, i ha donat lloc també a fenòmens perversos com el darwinisme social, fortament emparentat amb el racisme.
Queden, és clar, moltes coses per explicar al voltant de l'obra i del seu autor. No obstant, com que us he promès una nova entrega del Vídeo de la Setmana, potser és millor que busqueu les explicacions en el seu contingut:
Si no funciona, el teniu a Youtube. Es tracta d'un reportatge del Redes de l'Eduard Punset on s'expliquen molt clarament els fonaments de la Selecció Natural. Hi ha tres elements fonamentals per entendre-la, que van ser els que van acabar portant Darwin a una "revelació":
- Temps: la diversitat actual de la vida s'ha aconseguit amb el pas de molts anys.
- Superpoblació: hi ha més individus que recursos per mantenir-los.
- Variabilitat: les diferències entre els individus són la base per a l'acció de la selecció.
I ja no m'allargo més. Estic convençut que escriuré molt més sobre evolució, però per avui ja n'hi ha ben bé prou. Per acabar, us deixo només uns quants enllaços sobre l'Any Darwin, que hem celebrat tot el 2009 perquè coincidien l'aniversari de L'Origen i el bicentenari de Darwin:
- Nature: Especial Darwin 200
- CSIC: Darwin 2009
- Facultat de Biologia UB: Any Darwin
- XTEC/CDEC: 2009-Any Darwin
PS: Reconec, amb certa vergonya, que L'Origen és una lectura que tinc pendent. De tota manera, i encara que alguns afirmin que és un llibre avorrit, procuraré llegir-lo ben aviat. Si algú es decideix a acompanyar-me en aquest viatge, podeu descarregar-ne el pdf en castellà des d'aquest enllaç (cal registrar-se, però és gratuït).
Things you can do from here:
- Subscribe to biologia « WordPress.com Tag Feed using Google Reader
- Get started using Google Reader to easily keep up with all your favorite sites
2 comentarios:
ESTEFANY OSORIO GONZALEZ 6203
este video sobre darwin
esta muy interesante
deberia subir mas
sobre sus teorias
guadalupe zarco 6203 se me hace muy interesante lo que nos muestra el video ya que nos alluda a entender un poc mas sobre lo que asi darwin en aquella epoca y lo que mas me gusto fue la lo que nos dice encuanto algunos animales esta padre bye
Publicar un comentario